SEO is complex! Dit is misschien geen goede start om je meer te vertellen over wat SEO is, wat je eraan hebt en hoe je SEO het best kunt inzetten. Toch is het wat het is: SEO is lastig te begrijpen wanneer je er niet in thuis bent. Niet in de laatste plaats omdat de ‘spelregels’ steeds wijzigen. Daarom zetten we wat feiten en hardnekkige misverstanden over SEO voor je op een rijtje, zodat je na het lezen van dit artikel meer inzicht hebt in wat SEO voor jou kan betekenen en wat je ermee kunt bereiken.
Even een snelle basisverklaring: SEO staat voor Search Engine Optimization: zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het doel van SEO is om webpagina’s zo hoog mogelijk uit te laten komen in de SERP. Ook dit leggen we even uit: SERP staat binnen SEO voor Search Engine Result Page. Het is de pagina die je te zien krijgt wanneer je een online zoekopdracht hebt ingegeven.
Het is belangrijk om jouw webpagina’s zo hoog mogelijk in de SERP te krijgen, omdat de meeste mensen intuïtief op de bovenste posities van de lijst klikken. Dit zijn ook de posities waar de advertenties staan. Daarna volgt de zogenaamde local 3-pack. Deze term staat voor de drie lokale bedrijven die je ziet in de SERP. Pas daarna geeft Google de organische ranking (SEO) prijs.
Inmiddels weten veel mensen wel dat de topposities advertenties zijn en daarmee niet per definitie wat ze zoeken. De organische ranking blijft dus nog steeds belangrijk. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw meest belangrijke webpagina’s daarin te vinden zijn? Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het antwoord.
Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit een totaalpakket aan technische en inhoudelijke optimalisaties. Welke optimalisaties nodig zijn om hoger in de SERP uit te komen, komt niet uit de lucht vallen. Ze worden bepaald door de makers van zoekmachines. Zoekmachines als Google, Bing en YouTube (de grootse zoekmachine op moederbedrijf Google na) stellen deze eisen continu bij.it doen ze om het eigen voortbestaan veilig te stellen. Het is namelijk heel belangrijk dat mensen snel de meest relevante informatie krijgen aangeboden op een zoekvraag. Wanneer een zoekmachine daar niet in slaagt, kiezen mensen een andere zoekmachine.
SEO is voornamelijk een langetermijnstrategie. Bij het kiezen van de voor jouw belangrijke zoektermen stellen we op basis van zoekvolume en concurrentie de juiste mix aan zoektermen samen. Na goedkeuring worden de pagina’s in de website geïmplementeerd. De periodieke seo statistics die je daaropvolgend ontvangt zijn bedoeld om de behaalde resultaten weer te geven zodat de seo-strategie opnieuw kan worden aangepast. Zo werken we op strategische wijze toe naar een hogere positie in de SERP van de voor jou meest belangrijke websitepagina’s.
Wie online gevonden wil worden, kan niet om SEO heen. Zelfs wanneer je werkt met SEA (Search Engine Advertising) waarbij je betaalt om bovenaan in Google te komen, kun je niet zonder SEO. Dit heeft een aantal redenen.
Laten we nog eens wat verder kijken waarom zoekmachineoptimalisatie zo belangrijk is voor zoekmachines. Zoals net al omschreven zijn zoekmachines niets anders dan bedrijven met een product. Het product is: snel de juiste informatie leveren. Om dit te kunnen doen werken zoekmachines met software, crawlers of spiders genaamd. Crawlers zoeken onafgebroken het World Wide Web af op zoek naar informatie. De gevonden informatie wordt opgeslagen in, wat je je schematisch zou kunnen voorstellen als mappen. Zodra de zoekmachine een vraag krijgt, kan vervolgens razendsnel de juiste informatie uit de juiste map gehaald worden.
Weet je nog dat we net schreven dat zoekmachines inmiddels werken met kunstmatige intelligentie? Oké, nu wordt het interessant. Crawlers worden steeds beter in het verzamelen van goede informatie omdat ze o.a. leren te kijken naar woorden die bij elkaar horen. Zo leren ze bijvoorbeeld dat SEO hetzelfde is als zoekmachineoptimalisatie. Of ‘kattenbrokjes’ hoort bij ‘kattenvoer’, of ‘espresso’ bij ‘Italiaanse koffie’, enz. enz. Kortom, zoekmachines weten inmiddels heel goed waarover content gaat en trappen niet meer in ouderwetse trucjes als keyword stuffing of op andere wijze zoekwoorden verstoppen. (Hierover meer onder het kopje: SEO don’ts.)
Maar er is meer. Makers van zoekmachines zijn niet tevreden met alleen maar het kunnen aanbieden van de juiste informatie. Ze willen dit ook snel doen. Niemand wil nog lang wachten tot de juiste informatie eindelijk zichtbaar is of een foto eindelijk is gedownload. Hier komt het technische deel van SEO om de hoek kijken. Om aan de eigen core business te kunnen voldoen werken zoekmachines namelijk het liefst samen met snelle websites. Wanneer ze ook nog eens geleerd hebben dat die snelle websites betrouwbare informatie leveren, verdienen deze punten in de vorm van een goede ranking.
Zoals je hierboven kon lezen bestaat SEO uit meerdere factoren: er is een technisch deel, en er is een deel dat gaat over content. Het heeft geen zin om supervette, relevante informatie op je website te plaatsen, wanneer de website verouderd of traag is. Anderzijds verliest een supersnelle, up-to-date technisch geoptimaliseerde website voor zoekmachines aan waarde wanneer de content niet zoekmachine geoptimaliseerd is. Daarnaast is linkbuilding in rap tempo enorm belangrijk geworden om een hoge ranking te verkrijgen. Dit komt omdat zoekmachines verder kijken dan je eigen website lang is. Verwijzingen van andere websites naar jouw website zien zoekmachines als een indicatie dat je website betrouwbaar en interessant is. Kortom: SEO bestaat uit technische websiteoptimalisatie, content optimalisatie en linkbuilding.
Zoekmachines, met Google in de voorhoede, brengen continu nieuwe updates uit die van invloed zijn op SEO. Zo eens per jaar zit daar grote Google update bij die van grote invloed hebben op het speelveld. Alle Google updates hebben als doel de eigen positie als zoekmachine te versterken en hebben daarnaast als doel om bezoekers van websites kwalitatieve informatie aan te bieden. Het is een misverstand dat SEO bestaat uit een eenmalige actie. Bijvoorbeeld tijdens de realisatiefase van een nieuwe website. SEO is een volwassen discipline geworden waarbij continu veel factoren op elkaar afgestemd dienen te zijn voor een optimaal resultaat.
SEO-rapportages zijn binnen SEO-marketing waardevolle documenten om SEO-fouten in kaart te brengen en om de seo-strategie te finetunen of bij te stellen. Ze geven op schematische wijze inzicht hoe bepaalde pagina’s scoren, en waar zich eventuele fouten bevinden. Hierop kan een plan van aanpak worden gemaakt om de SEO-strategie te verbeteren en te optimaliseren.
Het SEO-bureau dat u met duidelijke, overzichtelijke en betaalbare oplossingen naar een betere positioneering en online vindbaarheid helpt.
NAAR AANBOD Bekijk hier een SEOrapportage voorbeeld